söndag 23 januari 2011

Photo Booth och ögat


Veckan som gick hade ett tema.
Kalender.

Temat blev även veckans höjdpunkt både för mig och eleverna, framförallt användningen av Macs foto program Photo Booth. Många skratt fylldes i klassrummet när vi såg hur tokiga och förvrängda foton vi kan ta med programmet. Eleverna fick sen välja en bild av sig själva som de sedan använde till vår kalender. Följande dag skrev vi i programmet Pages födelsedatum, månad och det egna namnet.
Med fotot och födelsedatumet tillverkade vi sen klassens födelsedagskalender.
Denna kalender kan ni föräldrar beskåda när vi träffas den 1 februari för föräldramöte.

Ifall era barn har berättat "This is yellow/green/red/black/pink/grey/white/orange" eller "I am a pupil" eller "Teacher" så beror det på två roliga lekar vi haft på engelska lektionen och i gå ledet till maten. Extra roligt var det när Ken, läraren i åk 1, berättade för mig att en elev i Tigerklassen hade sagt åt honom "I am a pupil" pekat på honom och sagt "Teacher". :)


Rasterna har varit fyllda av annan form av aktiviteter.
På rasten fick jag se hur fyra pojkar försökte kasta spjut till varandra.
Framtidens finnkampsdeltagare? :)

På rasten skulle jag lära eleverna en lek som jag själv lekte när jag var liten. Det visade sig att eleverna kunde en annan form av den leken och lärde mig istället. :)
Denna helg har jag varit på kurs och lärt mig bl.a. synens roll vid läs- och skrivinlärning. Väldigt intressant och tankeväckande.
Trageton metoden rekommenderar att barnen skall stå och skriva på rätt höjd med tanke på fysiologin. Under kursens gång insåg jag en annan orsak till att stå och skriva.

I en kort sammanfattning:
Om man tänker på ögats välmående så ansträngs den mindre ifall datorn är placerad så att ögat ser snett neråt. När eleverna står och skriver så är datorn automatiskt lägre ner (med hänvisning till de bord vi använder oss av när vi står och skriver på datorerna i klassen).

Ni som arbetar mycket med datorer:
Har ni era datorer placerade så att ni ser på skärmen snett neråt?

Kurs ännu i morgon sen är jag tillbaka i skolan!
Vi ses,
Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar