fredag 17 december 2010

Lucia och "jag kan".

Måndag morgon började med att alla elever samlades i restaurang 1777.
Barnen steg in i restaurangen och blev helt tagna av hur fint och stämningsfullt det var.
Sedan kunde man höra hur barnen diskuterade de häftiga lamporna i taket. Några av eleverna associerade lamporna med bikupor och visst kan man se likheten.
Sedan blev det tyst i salen och det blev dags för Lucia med följe att träda in i salen och sprida ljus.
Det var eleverna i årskurs 3 som stod för Lucia programmet. Det var riktigt stämningsfullt och väl framfört! Tack årskurs 3!
Efter Luciaprogrammet blev det dags för Lusseloppet.
Alla elever ställde upp sig för att få klartecken att åka iväg.
Det var fart i spåren och man kunde höra elever ropa "ur spår".
Efter varje varv eleverna åkte så fick de en lapp till julklappslotteriet.
Jag blev så glad här om dagen då jag fick se elevernas spontana reaktion och förhållning till ämnet matematik. För när vi alla tänker tillbaka till vår egen studietid så kommer vi säkert på några medstuderanden som inte tyckte om t.ex. matematik. Jag minns att de vanliga kommentarerna var oftast "vad det är svårt", "jag förstår inte", vilket oftast resulterar till att "det här är inte roligt".
Jag har tidigare konstaterat att det är viktigt att varje elev känner att de är duktiga inom något. Att det är viktigt att man har något ämne eller god egenskap som man kan säga "jag kan" det här, det här är jag bra på. För då stjälper inte barnets värld lika lätt när den misslyckas i något. Det är därför viktigt att alla elever får hitta sin styrka och det som de kan säga de är bra på. Detta tar sin tid eftersom förskolebarnen håller på och bekantar sig med de olika ämnesområden.
För att återgå till varför jag blev så glad här om dagen så var det till den positiva, glada och entusiastiska förhållningssättet eleverna hade till bl.a. matematiken. Varje gång jag säger att "idag är det dags för Skattjakt"(som vår trevliga matematikbok heter) så hör man hur de säger "Yes" och alla barn samlas runt mig för att få sin bok.

Här nedan kan man se eleverna jobba i boken.
På bildkonsten gjorde vi lite annorlunda julkort.
Sådana kort som "sticker ut" och förmedlar på ett eller annat vis att det är en julhälsning vi kommer med.
Olika tekniker och all material är tillåten när vi gör sådana julkort!
Under veckan som gått så har vi övat en hel del inför julfesten nästa vecka måndag. Jag ser riktigt fram emot kvällen och jag har på känn att jag inte är ensam om det. ;)
Vi besökte även årskurs 3 denna vecka och fick se fina presentationer som de gjort på sina datorer. Bra jobbat!

Vi ses på måndag!

Trevlig helg,
Linda


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar